Hoppa till sidans innehåll

Smittskyddspolicy


Leksands Ridklubb är en förening där många hästar och människor ständigt är i rörelse. Fantastiskt kul, men detta medför också att vi alla behöver tänka oss för och veta om att vi har ett ansvar för att minska risken för smittspridning.

 

Följande gäller alltid inom Svenska Ridsportförbundet:

Ryttare som ska delta i tävling i Sverige respektive i internationell tävling är skyldig att förvissa sig om att:

  • hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom.
  • hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom
    förekommit.
    (TRI Mom 112 2015)

 

Det här är den hästägarförsäkran du klickar i varje gång du anmäler din häst till tävling via Tävlingsdatabasen:
"Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna - räknat från denna dag - inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen."

Definition av smittsam sjukdom:
Smittsam sjukdom är infektion som kan överföras direkt och indirekt mellan hästar. Infektionsämnen kan vara sjukdomsframkallande virus, bakterier eller svamp. Vissa smittsamma sjukdomar är anmälningspliktiga, till exempel salmonella, kvarka, hästinfluensa och virusabort.

Andra smittsamma sjukdomar är inte anmälningspliktiga, till exempel ringorm,  rotavirus, rhinitvirus, streptotrikos, löss och ekvint herpesvirus 4.

Samtliga smittsamma sjukdomar omfattas av hästägarförsäkran och tävlingsreglemente, inte enbart anmälningspliktiga sjukdomar, enligt SVA:s tolkning.

Många gånger har inte smittoämnet fastställts eller symptomen utretts och därför ingår även formuleringen "hästar med symptom på smittsam sjukdom" i hästägarförsäkran och andra biosäkerhetsrutiner. Exempel på symptom på smittsam sjukdom är feber, hosta, näsflöde, diarré, hårlösa fläckar och kastning av föl. När symptomen är utredda och i de fall symptomen säkert kan hänföras till annat än smittsam sjukdom kan biosäkerhetsrisken anses undanröjd.

Förkylning räknas till smittsam sjukdom, eftersom virus och bakterier som orsakar luftvägsinfektioner orsakar ordentliga streck i räkningen för många tävlingshästägare och för andra hästverksamheter och stuterier. Det som i början ser ut att vara en enklare förkylning visar sig dessutom många gånger vara till exempel kvarka eller virusabort. Har man inte hållit sina hästar isolerade då, eller har tillåtit sådana hästar samlas på ett evenemang, kan spridningen bli större än nödvändigt.

 

Dessa regler gäller även hos oss på Leksands Ridklubb oavsett om du avser att tävla eller ej.

Hästar som visat symptom på smittsam sjukdom eller vistas i samma stall som hästar med symptom är alltså inte välkommen att vistas på anläggningen inom 3 veckor efter sista symptomet visats.

Hästar som bor på anläggningen och visar symptom på smittsam sjukdom eller vistas i samma stall som hästar med symptom får inte lämna anläggningen. Dessa har även anmälningsplikt till ridskolechefen eller ordförande. Beslut om isolering eller nedstängning av anläggningen tas därefter och information går ut via hemsidan och fb-sidan.

 

Som besökare har du också skyldighet att byta kläder samt duscha/tvätta händerna noggrant om du vistats i annat stall. Vistas du i annat stall där symptom på smittsam sjukdom förekommit får du inte ta med dig någon utrustning alls (skor, hjälm, väst, jacka etc.) till Leksands Ridklubb innan dessa är desinficerade.

 

Välkommen till oss med din friska häst! J

Uppdaterad: 29 AUG 2018 14:11 Skribent: Emma Danielsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Leksands RK - Ridsport
Styrsjöbov 28
79392 Leksand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Maser frakt

logga

 

Logga 

Logga Leksands kommun dalafrakt

LF_Logo_Dalarna_Vanster_Devis_CMYK

logo_dala_service

 

moskogen

 Solby Maskin

 

Skoglunds Bygg

Stall BrömsSISU_Webb_IF_190X190_samverkan

AB Karl Hedin

Expåra

DalaEnergi

Trycksakstorget

 

Logga